fbpx

Riverside Bungalow Opened-Up

  • view of the family in the kitchen gathered at the island
  • riverside stair detail
  • view of family room with kitchen beyond
  • view of kitchen and windows over sink walking in from dining room
  • view of new stairwell from entry
  • view of new mudroom built-in storage along basements stair
  • detailed view of kitchen with 36
  • view of kithcen farmhouse sink with corner windows
  • riverside kitchen with butcher block island and green backsplash tile
  • view of new entry stair going to second floor and stair going to basement
  • riverside kitchen with butcher block island and green backsplash tile view from family room in open plan
  • view of finished kitchen with dark butcher block island countertop
  • view of barstools at new island and family room beyond
  • view of family room with built-in niche
  • view of family room with kitchen beyond
  • detailed view of new kitchen windows at addition
  • view of new exterior after addition
  • view of mudroom builtins along stair with hooks for backpacks

This wonderful Riverside family asked LivCo to explore options for better connecting the first floor spaces which had the stair to the basement and second floor, smack dab in the middle of the the house. The stair itself limited any conventional options for a more usable kitchen with a connection to the under-used family room.

Through a series of detailed design exercises, we determined the best location for the stair was towards the front of the home near the front door. This allowed the rear of the home to be completely opened up to an open and social kitchen, and directly connected to the activities of the family room. In-turn the rear sliding door was replaced to have easy access to the existing back deck, and expansive backyard.

Moving the stair is no easy task, but LivCo was up to it. In addition to finding a first floor location for the stair, we needed to connect it to the bedrooms of the second floor as well as the recreation room of the basement. In addition, we had to conform to the existing roof for headroom, and looked for areas to get maximum closet & mudroom storage.

The result was an opened and expanded back of the home, a new stair as a focal point with increased storage, the second floor bedrooms were flipped to maximize floor space and bedroom sizes, and the kitchen became a showpiece and center of the home.

The material pallet was kept comfortable, subdued, rich and classy – blending modern ideas and colors with the classic details and tile accents within the existing home.

Category
Additions, Kitchens, Mudrooms, Remodeling, Riverside